Vägledning - Hitta jobb i Bryssel

 • De allra flesta som väljer att flytta från Sverige till Bryssel gör det för att de fått ett roligt jobb eller en intressant praktikplats och har alltså redan sin arbetssituation klar för sig över sin tid i Bryssel. Sedan finns det såklart många som är medföljande man/hustru eller barn. För att göra ännu en generalisering så flyttar svenskar hit för att de fått ett EU-relaterat jobb, och det betyder inte att man nödvändigtvis jobbar inom någon av EU:s institutioner utan kan vara någon organisation eller myndighet som jobbar med EU-frågor. Eller som sagt att någon i familjen fått ett sådant jobb. Annars så skulle jag helt ärligt nog säga att det i många fall finns andra platser som kanske är mer uppenbara att flytta till för jobb. Så EU är ett klart dragplåster av arbetsglada svenskar till Bryssel.

  Om man ska börja med hur jag och väldigt många av mina i min umgängeskrets fick jobb i Bryssel så är det nästintill uteslutande så att allt började med att man fått en praktikplats i Bryssel och sen antingen fått fast anställning eller att man gjort en praktik här men får jobb någon annanstans för att sedan återvända. Det finns en hel del personer som kommer till Bryssel och blir betuttade i staden och livsstilen här (mig inkluderad!) att även om de inte får jobb här direkt efter avslutad praktik återvänder hit när de hittat ett fast jobb (inte mig inkluderad, jag och Bryssel har kilat stadigt utan avbrott sen jag landade här för knappa tre år sen). Jag ska, förmodligen föga förvånande, villigt erkänna att det här är den gruppen arbetande svenskar i Bryssel som jag har absolut bäst koll på. Det beror kanske på att jag ännu inte är lastgammal (eller ja, om man frågar mina höfter så är det en helt annan historia) och att många av de som jag har i min närhet är folk i min ålder som gått just denna väg.

  Gemensamt för oss alla är att vi sökt och fått vår praktikplats från våra respektive hemländer och att vi därför bytt ut svensk mellanmjölk och lagom mot belgisk administration och croissants d’amandes. Parantes, detta är något som alla inte absolut hatar socker och fett någon gång måste prova, det är bokstavligt talat croissants med mandelmassa i, ljuvligt gott! Tillbaka till ämnet, i Bryssel så finns det alltså en uppsjö av olika potentiella arbetsgivare för en driftig, eller mindre driftig, svensk som är sugen på att byta miljö. Det som dock kan vara lite knepigt är att de positionerna som annonseras ut antingen är praktikplatser eller väldigt seniora positioner. Vill man ha ett icke EU-relaterat jobb här så krävs det ofta att man pratar både flytande franska och flamländska vilket till och med belgarna har svårt att leva upp till. Poängen är att många av arbetsgivarna rekryterar till de positioner som är mer mitt emellan internt eller att man, som jag och många av mina kollegor gjort, hör av sig i sitt nätverk för att kolla av om det finns några intressanta profiler som man kan få rekommenderad till sig. Det kan även vara en bra idé att skicka spontanansökningar till de arbetsställen som man skulle kunna tänka sig att jobba på.

  juliette-leufke-154599

  Men det sätt som de flesta i lagom ung ålder, åtminstone i min sfär, får sina jobb är genom att de genomfört en praktik på ett bra sätt och att någon på arbetsplatsen slutar eller av annan anledning är borta från jobbet en längre period. Det kan verka väldigt chansartat och det är det också men vad som är bra att veta är att det på många arbetsplatser i Bryssel finns en väldigt hög omsättning på personal vilket gör att sannolikheten att man ska lyckas träffa rätt i sin timing inte jätteliten i alla fall. Skulle det vara så att det, som i de allra flesta fall, inte öppnar upp sig en position på just ens egen praktikplats så innebär det faktum att man är på plats i Bryssel att man lättare får höra om andra som söker folk och även om organisationer som man inte ens visste fanns innan man flyttat hit. Oavsett vad så anses det vara väldigt meriterande om man redan gjort en praktik i Bryssel innan man söker ett jobb här eftersom det är en speciell kontext att befinna sig och arbeta i.

  Om man flyttar hit utan att ha ordnat med jobb eller praktik dessförinnan så är väl tipsen för att hitta jobb ganska lika som i Sverige med skillnaden att det inte verkar finnas en motsvarighet till svenska platsbanken utan att det här är lite mer spritt var arbetsgivare annonserar att de söker personal. Är man intressera av EU-relaterade jobb så finns det ett antal sidor där det läggs ut platsannonser, det lättaste här är nog att göra en gammal god Google-sökning på EU-jobb och så blir du omdirigerad till exempelvis Euractive eller EU jobs där det kommer upp jobb löpande. Av egen erfarenhet så vet jag att dessa sidor tar betalt en inte obetydlig summa för att man ska få ha sin annons där och att många mindre europeiska organisationer eller nätverk gärna undviker att lägga ut annonsen på dessa sidor utan litar på sina nätverk och endast sprider via egen hemsida och kanaler. Det är därför en bra idé att söka upp de arbetsgivare som man tror kan vara intressanta och hålla koll direkt på deras hemsidor eller att vara väldigt nutida och gilla dem på Facebook. Detta för mig även in på ett annat spår som kan vara av hjälp; det finns nämligen en Facebook-grupp som heter ”Svenskar i Bryssel” där det lite då och då kommer upp jobb som är direkt riktade till svenskar i Bryssel. Till exempel verkar Sveriges permanenta representation till EU ha satt i system att lägga upp annonser till sina lediga positioner här. Om man vill få jobb inom EU:s institutioner så ska jag vara ärlig med att säga att jag inte har full koll på detta och det kanske framförallt beror på att det är rätt krångligt. Men om man vill jobba hos någon europaparlamentariker så håller tipsen ovan rätt bra. Däremot om man söker sig till EU-kommissionen så krävs det att man genomför en så kalla concours som direkt översatt är en tävling och där man genomför ett test för att sedan kunna söka till positioner både inom EU-kommissionen men vad jag förstått det som även en del av de andra institutionerna. För att kunna göra detta test så ska man in på en sida som heter EPSO för att skapa en profil. Det är dock inte så väldigt ofta som de öppnar upp dessa för folk med mer generella profiler så här gäller det att ha en viss timing.

  Om man vill prova lyckan med jobb som inte är kopplade till EU så finns det också ett antal hemsidor till arbetsförmedlare som kan vara värda att spana in såsom talentus.be eller hays.be. Men som sagt, till 99% så kommer det att krävas att du åtminstone kan prata, skriva och förstå franska eller flamländska ganska obegränsat men många kräver som jag nämnde tidigare att du är flytande i ett och minst har god förståelse i det andra. Så dessa jobb kan vara riktigt knepiga att vara kvalificerad att söka som svensk.

  Med detta tror jag att det är dags att slå ihop datorn för kvällen. Efter en lång helg med besök från familj så hade det varit lite halvskönt att få lägenheten för mig själv men redan imorgon kommer nästa besökare. Dessutom från Danmark vilket för min del innebär att det krävs en del koncentration för att förstå vad som sägs. Får bara hålla tummarna att Bryssel kan leverera lite bättre än senaste dagarna, ingen stad gör sig speciellt bra i 12 grader och duggregn.

  À la prochaine, bisous!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/05/vagledning-hitta-jobb-bryssel/
  EMAIL