Natt i Bryssel

 • Jag har velat lite fram och tillbaka på temat för det här sista inlägget. Funderingarna har gått från att skriva om hur det är att jobba i EU-sfären, vad det finns i Belgien utanför Bryssel som är värt att besöka som exempelvis Brygge eller Gent och även om hur man från Bryssel kan ta sig till några av mina europeiska favoritstäder. Och även om det sista ligger närmast tillhands ganska precis hemkommen från en helg i London som jag åkte med Eurostar vilket innebär 2 timmar från city till city så landade jag ändå i att fokus för detta inlägg kommer att få vara på vad det finns att göra i Bryssel på kvälls- och nattid. För det är nämligen något som skiljer sig väldigt mycket från Sverige så jag hoppas att det kan vara roligt för er att läsa om.

  Det första som man ska veta att Bryssel är mer likt de mer sydeuropeiska städerna i att man framförallt umgås med vänner utanför sina respektive hem. Det här gäller ganska oavsett om det är middag, ett glas vin eller kolla film (dvs man går på bio istället). Så inget klassiskt svenskt fredagsmys här inte. Det finns dock ett undantag som jag upptäckt och det är att det är mycket vanligare med hemmafester här än i Sverige också för oss över 25. Och det gäller inte bara de klassiska inflyttningsfesterna eller för att fira födelsedagar men också av en så god anledning som att det är lördag och man vill umgås med sina vänner.

   

  Middag

  En annan skillnad är att man i Bryssel mer ofta än sällan är ute och tar en öl eller två även under veckan så alkoholintag är inte enbart för helgerna utan det är nästan så att onsdagar och torsdagar är mer populära att umgås med vänner på. På onsdagar finns det exempelvis en väldigt populär marknad på torget Chatelain som jag nämnt i tidigare inlägg där man kan köpa frukt, grönsaker, ostar, charkuterier osv men även kvällens middag. Det är också dit som många EU-byråkrater som är något mer välbekanta med Bryssel beger sig för att ta ett glas med sina vänner. Det finns ett antal barer runt detta torg som har fullt upp denna dag men min klara favorit här är le Stoefer. Om ni är här, och oavsett om det är onsdag eller annan dag i veckan, så måste ni prova deras husets gin och tonic som serveras med en litchifrukt. Väldigt god och ett rätt coolt och hipsterinspirerat ställe som dock vet hur man tar betalt i Brysselmått mätt (vilket fortfarande är mindre än i Sverige) och jag har förstått att stolarna som lättast kan liknas vid hästsadlar i gjutjärn inte är helt bekväma för männen i sällskapet. Om det är fint väder är det alltid en bra idé att gå till Parvis de Saint Gilles som är ett stort avlångt torg som är omgärdat av barer och restauranger. Sitta ute i solen på det italienska stället CiPiaCe med ett glas vin och en av deras brickor kallskuret medan man kollar folk som går förbi är en riktig favorit. Det ligger dessutom i en del av Bryssel som är betydligt mer heterogen än Chatelain och man ser folk från lite alla möjliga samhällsskick och bakgrund. Torsdagar på Place du Luxembourg (eller Plux som det kallas) har jag redan nämnt och tänker inte skriva något mer om. Var där i förra veckan och insåg då än mer varför jag är där så pass sällan.

  Om vi ska komma in lite mer specifikt på vad man gör i Bryssel senare under kvällen och natten så är det ganska likt Frankrike här i att det framförallt är barer dit folk går när de går ut och det är inte alls lika vanligt att man går på nattklubb här som det är hemma i Sverige. Det kan bero på att barerna är öppna väldigt länge men även att det är förtvivlat svårt att hitta uteställen som spelar bra musik. Det är också helt galet svårt att komma in på vissa av de uteställen som finns och framförallt för killar. Det har hänt mer än en gång att man får prova både ett och två ställen innan man blir insläppt. Det är också ganska höga klädkrav på många ställen så det gäller att tänka till lite innan man går ut, mörkblå jeans funkar liksom inte. Men om jag ändå ska slå till och tipsa om några ställen så är nog mitt förstahandsval Jeux d’hiver som märkligt nog ligger mitt ute i en stor park men som brukar leverera gäster i blandade åldrar, hyfsad storlek med en enorm terrass och ändå helt okej musik som man kan få vara med och bestämma lite över om man ber snäll. Nackdelen är att de är ganska noga med klädsel och att det visat sig vara lite väl svårt för killar att komma in men på något märkligt sätt så är det ändå alltid mer män än kvinnor där. Hur den ekvationen går ihop förstår jag verkligen inte. Ett annat ställe som har ungefär samma nackdelar är Spirito men fördelen är stor. Det är nämligen bland de coolaste ställen jag varit på då det ligger i en gammal kyrka. Så akustiken är helt galen och av någon konstig anledning är det också väldigt billigt. Oväntat men det tackar man ju för. Jag har faktiskt aldrig betalat inträde på något av dessa ställen utan det som snarare kan dra iväg är priserna i baren men alltså inte på Spirito. Ett ställe som däremot tar rejält betalt i inträde är det ställe som ska vara det bästa i Bryssel nämligen Fuse. Jag har varit där två gånger och hatat det båda gångerna men det beror nog på att musiken inte alls faller mig i smaken eftersom de bara kör elektroniskt. Men jag vet att det är många som tycker det här stället är grymt bra, här hänger det alltså på musiksmak.

  Som sagt så är det alltså mindre häng på nattklubbar här och mer på barer. Och det finns såklart hur många barer som helst i ölens hemort men för att nämna några trevliga förutom le Stoefer och CiPiaCe så är Café Belga som ligger vid torget Flagey väldigt populär med en mängd sittplatser utanför och där det också finns lite dansgolv så det kanske får anses som en blandning mellan bar och nattklubb. Om solen är framme och man inte vill gå till Parvis de Saint Gilles så kan man också gå till Place de Londres som har en massa barer runtomkring med sittplatser på torget. För att avsluta på topp så kommer här mitt favoritställe för vin och det är le Fabiola där man dricker grymt bra vin samtidigt som man kan få in fantastiskt goda tapas, den kombinationen är svårslagen! För att inte göra någon Brysselbesökare upprörd så får jag väl motvilligt lägga till Delirium som är något av ett besöksmål i sig. Det är en riktig turistmagnet som påstår att de har över 2000 ölsorter men en insatt källa (typ barchefen) menar att det finns några hundra olika sorter i baren som faktiskt är drickbara. Oavsett så lockar konceptet folk i mängder.

  Potemkin

   

  Det som var den egenliga intentionen med det här inlägget var att slå ett slag för Bryssels musikscen men det verkar som jag kom på något av ett långt sidospår. Men här kommer det till slut; gå på konsert när du är i Bryssel! Varje gång jag gör det så undrar jag varför jag inte gör det oftare. Inte bara så lockar man till sig bra artister utan konsertlokalerna är riktigt, riktigt trevliga.

  Jag hoppas att om någon av er är på väg till Bryssel i snar framtid och behövde tips på kvällsaktiviteter nu fått lite uppslag. Och i och med att jag sätter punkt för detta inlägg så sätter jag även punkt för min tid som bloggare för Renthia. Tack för den här tiden, har varit himla roligt att dela med mig av mina erfarenheter av staden i mitt liv och hoppas att det även gett er läsare en lite bättre bild av Europas huvudstad. Nu är det dags att stänga ner dator och packa färdigt inför morgondagens resa till New York.

  À bientôt, bisous!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/05/natt-i-bryssel/
  EMAIL