Hur tar jag mig lättast fram i Bryssel?

 • Med hetsiga bilförare, hal kullersten och spårvagnar som korsar staden är möjligheterna till mitt favorittransportmedel cykel relativt begränsade. Det finns såklart andra sätt att ta sig fram så häng med genom Bryssel där vi tar oss fram på olika sätt, till olika kostnader.

  Tunnelbana

  Bryssels tunnelbana är ett av de absolut smidigaste och snabbaste sätten att sig fram I citykärnan och ut till förorterna. Det finns fyra linjer med 59 stationer som totalt täcker ca 40 km. Jag tar ofta tunnelbana om jag behöver ta mig en liten bit utanför citykärnan. Dessa går regelbundet, ungefär var tredje minut under rusningstid och var femte minut under övriga timmar. För de som för första gången skall ta tunnelbanan kan det vara värt att komma ihåg att man själv måste öppna dörrarna. Översikt av tunnelbanestationerna finner du inne på stationerna eller på STIB-MIVB hemsida, som driver de allmänna kommunikationerna. Där finner man även reseplanerare, tidtabell och priser. Biljetter köps i en maskin i direkt anslutning tunnelbanan, och i en hel del tunnelbanor finns det även bemannade luckor där man kan köpa biljetter. Det finns naturligtvis olika biljetter att köpa. Den enklaste biljetten är entimmes “jump”-biljett som berättigar en till använda alla allmänna kommunikationer i Bryssels kärna inom en timme, till priset av 2.10 euro. Dessa kan man även köpa i grupper om fem och tio. Givetvis finns även endagsbiljetter och månadsbiljetter.

   Spårvagn

  Spårvagnar tar sig fram till ungefär samma slutstationer som tunnelbanan och bussen, fast med skillnaden att de tenderar att ta längre tid. Uppsidan är att resenärerna får en bra utsikt när spårvagnen tar sig runt längs gatorna och ibland på samma väg som bilarna. Ankomsttid samt stationer anges på respektive spårvagnsstop. Vanligtvis kan biljetter även köpas i en maskin som finns bredvid hållplatsen, med möjlighet att betala med båda kontanter och kort.

  Buss

  Bussar blir såklart det naturliga valet om slutstationen inte ligger nära en tunnelbane- eller spårvagnsstation. Nackdelen är att de inte går så ofta som tunnelbanan och spårvagnarna, så det lönar sig att kolla tidtabellen innan.

  Övrig transport från och i Bryssel

  Ett alternativt och roligare sätt att utforska Bryssel är att  ta sig runt med rollerblades. Några gånger per år ger de större städerna i Bryssel möjligheterna till alla rollerblade-fan att ta sig runt i staden, på avstängda gator.

  Om man inte har sin egen cykel kan man med fördel hyra cykel via ’Villo!’ som förser Brysselborna med cyklar på ungefär 180 stationer runt om i staden. Först behöver man en prenumeration (dag/vecka/månad/år €1.60/7.65/33.60), användandet registreras och debiteras från kreditkortet. De första 30 minuterna är alltid avgiftsfria. Att inte lämna tillbaka cykeln kan kosta dig €150. Läs hemsidan noggrant för detaljer.

  Bon voyage!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/05/hur-tar-jag-mig-lattast-fram-bryssel/
  EMAIL