Hur gör man med telefon i Belgien?

 • Mobilen har i många fall tagit över hundens roll som människans bästa vän och i mitt fall har den stundtals vuxit fast i handen. När man är ny i ett land kan det bli än mer tydligt hur beroende man blivit av sin mobiltelefon då den agerar karta, ett sätt att hålla kontakt med nära och kära som man lämnat efter sig i Sverige, levererar information om kollektivtrafiken i det nya landet när all muntlig information är på språk som man i bästa fall har som tredje språk och uppdaterar en om de få dagar som man kan lämna paraplyet hemma. Även om det är många nyblivna Brysselbor som överlever på sina mobilabonnemang från sina respektive hemländer så brukar de allra flesta åtminstone så småningom gå över till belgiska abonnemang för att kapa ned roamingavgifter och dyra samtal till mormor som ännu inte förstår att man kan ringa via internet. Det kan också vara bra att ha ett belgiskt när man har kontakt med myndigheter, fastighetsägare eller bara allmänt folk som inte är sugna på att ringa ett utländskt nummer.

  Jag måste erkänna att jag har det så trevligt att min arbetsgivare har bistått med ett abonnemang som också täcker samtal till Sverige vilket gör att jag själv inte behövt fixa något eget. Men alla är ju såklart inte så lyckligt lottade att det ingår i deras jobb att ringa samtal till Sverige vilket gör att jag trots allt fått lite erfarenhet på området när man fått guida vänner som inte är så hemma på franska eller flamländska. Dessutom så har jag också fått ha en hel del att göra med min arbetsgivares belgiska operatör eftersom de som har hand om detta är kollegor i Sverige vilket såklart gör det lite opraktiskt när det behövs en underskrift eller dylikt så då har jag fått rycka in.

  Rue Americaine

  Som i alla länder så finns det ett otal olika operatörer att välja mellan och har man även en lägenhet där man behöver kanaler till sin tv, internet och kanske även en hemtelefon (fråga inte varför men jag hade det de första 2,5 åren i Bryssel, tydligen vill skottar väldigt gärna ha ett fast nummer som den äldre generationen hemma i Aberdeen kan använda) så kan man baka ihop detta hos vissa operatörer och därför få lite bättre pris och bara en faktura. Om man däremot bara vill ha billigaste och enklaste lösningen så kan man skaffa en form av kontantkort/enklare typ av abonnemang via Mobile Vikings och då behöver man inte vara inskriven i Belgien eller ens gå till ett kontor och identifiera sig utan bara uppge en adress dit de kan skicka ditt nya SIM-kort och sen är det bara aktivera och börja ringa. Jag hade till och med en kompis som skickade hem det till mig innan hon ens hade flyttat till Belgien så det låg och väntade på henne på mitt soffbord när hon kom till Bryssel. Man kan alltså göra det väldigt enkelt för sig. Om det är så att man vill ha ett mer regelrätt abonnemang hos en av de större operatörerna så är det fortfarande inget krav på att man ska vara inskriven men däremot måste man fysiskt ta sig till ett av deras kontor med giltigt ID-kort. Varning här för att svenska körkorten inte är internationellt giltiga ID-handlingar! Även om varenda gång jag varit hos vår operatör bara använt svenskt körkort för att identifiera mig. Det är Belgien i ett nötskal.

  När man väljer vilken operatör man vill skaffa sitt abonnemang hos så kan det vara bra att veta att alla är ungefär lika värdelösa. Det här är något som vi diskuterat mycket både på jobbet och privat att det finns en enorm potential för en operatör som inte är total kass att komma in i Belgien och ta största marknadsandelen direkt. För herrejösses vad det är dåligt. Och även om man kan bli tokig på de svenska operatörerna så är det här i en egen liga. Det är liksom ingenting som är lätt när man har några frågor eller problem. Så att öppna upp nya abonnemang, byta existerande abonnemang mot annat, byta betalsätt och Gud förbjude, stänga ned ett abonnemang innebär ett antal besök och telefonsamtal till kundtjänst. Som med så mycket annat i detta land så är det tålamod, envishet, trevlig attityd och bita sig i läppen när man helst av allt vill skrika på dem som gäller. För även här så vill inte de som jobbar i sektorn göra det jobbigt för dig och är allt som oftast tillmötesgående och hjälpsamma utan det verkar snarare som de jobbar i ett helt omöjligt system. Jag har spenderat alldeles för mycket arbetstid med att fixa telefonrelaterade problem men jag måste säga att när allt rullar på så rullar det verkligen bara på med få problem, bra täckning osv. Det verkar vara lite oberoende av vilken operatör som man valt och det har åtminstone för mig fungerat fint även när jag är ute och reser.

  Genval

  Prismässigt så skulle jag vilja påstå att det ligger ungefär i nivå med priserna i Sverige men det är såklart väldigt olika beroende på abonnemang och även vilken operatör man valt. Sen som det är nu så använder man ju privat mest bara internet på telefonen och även när man faktiskt vill prata med någon så är det billigast och lättast att göra det via internet. Framförallt när man bor i ett annat land än den man vill prata med då det är få abonnemang som inkluderar internationella samtal och som tar ordentligt betalt utöver abonnemangskostnaden för dessa minuters samtal. Och även om man, som jag, har ett abonnemang som inkluderar samtal till utland så är det långt ifrån obegränsat och så fort man går över sin kvot så får man räkna med en kalldusch när man ser kommande mobilfaktura.

  Så summa summarum, skaffa ett mobilabonnemang om du tänker dig att bo i Bryssel mer än ett par månader, bestäm dig för vilken typ av abonnemang du behöver, lägg inte ned för mycket tid på att bestämma operatör eftersom de alla är lika dåliga och sedan är det bara att envist vara i kontakt med sin valda operatör innan man har allt på rull. Sen kan man sitta lugnt i båten och ringa allt man orkar.

  Nu är det dags att stänga av datorn och börja packa upp efter en långhelg på ett spa i Spa. Nej, det är inte ett skämt, det finns en belgisk stad nära den tyska gränsen som heter Spa och som enligt uppgift har Belgiens bästa spa och även om jag inte provat på speciellt många andra i det här landet så tänker jag inte säga emot.

  À la prochaine, bisous!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/05/hur-gor-man-med-telefon-belgien/
  EMAIL