Bryssels Restaurangutbud

 • Så kom vi så till slut till ett av mina absoluta favoritämnen; mat. Att jag alltid är hungrig kombinerat med tre år i samma stad har gjort att jag har rätt bra koll på restaurangutbudet i Bryssel. Men jag måste även erkänna att jag begränsat mig ganska mycket rent geografiskt vilket till stor del beror på att jag bor i ett av Bryssels mest restaurangtäta områden, Chatelain, närmare bestämt. Det är liksom på den nivån att två trappor ned i mitt hus så ligger en riktigt bra spansk restaurang. Och i mitt hus finns förutom min lägenhet fyra andra små lägenheter och restaurangen så inte som det är ett stort lägenhetskomplex här inte. Hoppas på viss förståelse för att jag inte orkar röra mig alltför långt. Sen får jag också erkänna att det oftare och oftare blir take-away från Deliveroo, ett företag som har kopplat upp sig till många av restaurangerna och som lämnar av maten via hurtiga personer på cykel. Extremt smidigt och ”take-away Tuesday” har en bra klang. För att på något sätt strukturera upp detta avsnitt och inte komma på alltför många sidospår så är inlägget indelat i fyra olika kategorier; brunch, belgiskt, asiatiskt och burgare. Nu kör vi!

  Bryssel i likhet med många andra städer har upptäckt det här med brunch och det har blivit något av en trend att söndagar inleds med brunch. Men till skillnad från vad som borde vara normal brunchtid det vill säga någonstans mellan frukost och lunchtid så är det snarare en sen lunch än något annat. För ett par veckor sedan gick jag liksom på brunch vid 14:30!! Men var ska man då äta brunch i Bryssel? Det finns SÅ många bra ställen så jag får försöka begränsa mig till mina absoluta favoriter för att det här inlägget inte bara ska handla om brunchställen. Bra att veta kan vara att inget av ställena nedan serverar ägg och bacon direkt utan mer olika typer av rätter och inte som en svensk hotellfrukost så vill man ha det så är det bättre att sikta in sig på ett av de belgiska hotellen. Hur som helst, det första av mina tips, och som är ett riktigt kalasställe, är Garage à Manger. Det är buffé som gäller här och allt som man kan plocka åt sig är lokalt producerat och råvaror som är i säsong. Det har ett öppet kök så man går liksom och tar för sig direkt ur kastrullerna medan kockarna navigerar mellan kunderna för att fylla på och röra runt. Vad som gör detta än mer tilltalande är att det ligger i anslutning till en bokaffär som säljer second hand böcker, Pêle-Mêle, som jag tror jag nämnt tidigare. Lokalen är dessutom rätt cool, man får känslan av att man är i en gammal industrilokal och det finns dessutom en husvagn mitt inne i lokalen. Minus är att det ofta är många barnfamiljer (okej, det kanske mest är ett minus för mig som inte har barn..) och att det trots allt inte är helt gratis, 25 euro får man betala men då ingår varm och kall dryck. Då gör faktiskt nästa ställe ett ännu lite större hål i plånboken för där kostar bara maten 25 euro men då är detta också buffé och oooh så god den är. Stället som jag refererar till heter La Fabrique och det finns två av dem i Bryssel och båda levererar riktigt god brunch. Lite samma tänk som ovan med lokalproducerat och hemlagat men här har vi ett efterrättsbord som slår det mesta. Plus en kock som steker en omelett eller crêpes till dig efter önskemål. Om jag skulle säga ett ställe som är mest trendigt att äta brunch på så skulle det vara det här. För den som vill ha en lite mer klassisk brunch med yoghurt, ägg och avokadomacka så är Hinterland ett bra alternativ. Typiskt svenskställe med hipsterinspirerad lokal och priser som inte gör att man måste äta nudlar resten av veckan. Hit kan man faktiskt, till skillnad till de två ovan, gå utan att boka bord och räkna med att få plats. Minus är att det inte finns någon direkt terrass så är det fint väder så går man miste om någon timmes D-vitaminintag.

  St Boniface

  Som Brysselbo så brukar jag tvinga mina besökare oavsett om de är kollegor, familj eller vänner att åtminstone någon av dagarna prova belgisk mat. Man är ju trots allt i Belgien! Det finns dessutom mer än bara musslor och pommes frites att äta här för oss som inte är alltför imponerade av små slemmiga döda djur. Om man ändå är ett musselfan så är det rekommenderat att äta dessa under alla månader som slutar på ett r dvs hösten då det är säsong och de ska vara extra goda. Den första restaurangen som är en av mina favoritrestauranger för att äta belgiskt kallas Le fils à maman och översätts ungefär till mammas pojke. En liten restaurang där väggarna är totalt täckta med serietidningsomslag. Här kan man äta riktigt, riktigt god belgisk mat och även om jag blir lite ledsen över att menyn stereotypt delats in i ”pappas” som uteslutande är kött, och ”mammas” som är fisk, vegetariskt och kyckling så kan jag ändå komma över det med kvaliteten på mat, det faktum att det är riktigt prisvärt och har en härlig atmosfär. Dessutom så får man en stor godisburk på bordet när man ska betala notan, stort plus i kanten! Inga kommentarer om hur många bakterier det är i den burken tack! En annan restaurang som levererar när det gäller atmosfär är La Quincaillerie (försök uttala den alla ni som inte är fransktalande!) som ligger i en gammal järnhandel med all sin gamla dekor kvar. Även här serverar de klassisk belgisk mat men menyn är betydligt mer omfattande och även lokalen är väldigt mycket större. Här får man dock betala en liten peng extra för upplevelsen men jag kan ändå tycka det är överkomligt. Om man vill slå på stora trumman så kan man ta sig till le Rouge Tomate. Efter ett besök här finns det en överhängande risk att din bankman ringer och undrar om du tappat förståndet men herre jösses vad de kan det här med mat. Lite gränsfall att det skulle klassas som franskt snarare än belgiskt men riktigt, riktigt gott är det med fantastiskt kött och chans till kändisspaning!

  Asiatisk mat kan vara något av en favorit för min del och jag tackar gudarna att Bryssel har restauranger av finfin kvalitet även på detta område. Ramen är något som blivit riktigt populärt på senaste tiden och Umamido finns på ett antal ställen i Bryssel och gör det riktigt bra och prisvärt. Man går därifrån lite lagom mätt med plats för en liten efterrätt om det skulle vara så. Om man gillar dumplings så ska man definitivt prova Dam Sum som gör det helt galet bra och dessutom har en väldigt mysig lokal. Även Be Bo Bun är riktigt duktiga på dumplings och gör även grymt goda vårrullar, väl värt att prova. Om man som mig först och främst är en thaimatsfantast så finns det flera ställen som man borde prova på. Mitt favoritställe som jag vet att alla inte håller med om heter Le Deuxième Elément och har precis öppnat sin andra restaurang här. Varför just denna fått inta förstaplatsen är för att deras röda curry är sinnessjukt god. Ett annat ställe som många (inklusive mig själv) rankar högt är Le premier comptoir. Mysigt och något sånär autentiskt ställe som även Ron Weasley provat på och av bilden att döma åtminstone inte tyckt illa om.

  La Fabrique

  Min sista kategori är burgare och det kryllar verkligen av hamburgarställen även i denna stad. Det var en av anledningarna till att jag och några kompisar inledde en ”burger quest” för något år sedan för att hitta Bryssels bästa burgare. Jag kan väl inte påstå att vi lyckats än men vi har hunnit med väldigt många burgare och flera stycken som varit riktigt bra. Det ställe som de allra flesta först brukar prata om är Les super filles de tram som är ett ganska litet ställe nära torget Flagey som tillsammans med sina barer huserar vad som känns större delen av Bryssels befolkning så fort solen är framme och den också värmer lite. Här är burgarna väldigt stora men också väldigt goda. Förvänta er inte att man studsar därifrån direkt men det gör man ju inte heller så ofta efter en burgare. Men även om detta kan vara det mest hypade stället så finns det två andra som jag tycker är snäppet bättre. Det ena är Cool Bun där både burgare och pommes frites är grymma. Dessutom en väldigt mysig liten lokal med bra personal, inget att klaga på här förutom att det ligger på en något skum gata så de sista stegen innan man kliver in är lite överilade milt uttryckt. Det andra stället har ett så fränt namn som Houtsiplou och är ett betydligt större ställe som kör hipsterstil ända in i kaklet. Min kompis kom dit en gång med två påsar jord à 5 kilo styck och passade in alldeles perfekt, det är alltså på den nivån. En massa olika hamburgare att välja på som är riktigt bra och som sagt, rätt ballt ställe rent generellt. Två ställen som jag inte skulle rekommendera är dels det ställe som fått högst betyg på Tripadvisor, Green Mango, som satsar fullt ut på den amerikanska stilen och stället i sig är inte alls dumt och deras cocktails är riktigt goda men hamburgarna håller inte måttet, alldeles för mycket bröd. Sen måste jag varna för att äta hamburgarna på Peck 20 eller Peck 47 där hamburgarna i sig inte är så farliga men inte heller direkt goda. Pommes frites däremot är så fruktansvärt vidriga. Det verkar som de glömt att fritera dem överhuvudtaget?! Och deras drinkar är också riktigt, riktigt dåliga.

  Tur att jag hade hunnit äta middag innan jag skrev detta inlägget (thairester från senaste gången Deliveroo var förbi) annars hade det varit jobbigt. Morgondagen innebär att en ny mexikansk restaurang ska provas, kan komma en utvärdering i det kommande, och sista blogginlägget. Till dess, bon appétit och à la prochaine, bisous!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/05/bryssels-restaurangutbud/
  EMAIL