Man kan inte lämna Bryssel utan att ha…

 • Man kan inte lämna Bryssel utan att ha…

  I mina ögon är Bryssel en stad som gör sig bättre som stad att bo i än som turistdestination. Det är nämligen inte helt enkelt att förstå charmen med Bryssel på några få dagar. För om man jämför med Amsterdam, Paris och London, alla max en två timmars tågresa bort, så har Bryssel inte de mest utmärkande turistattraktionerna och vissa av de som är mest kända är också de som kan göra en mest besviken. Jag har exempelvis satt i system att förvarna familj och vänner som är på besök att Manneken Pis (en staty på en kissande pojke, tydligen ett av världens mest kända konstverk) inte är så speciell. Han är nämligen väldigt, väldigt liten och man ser en slang från väggen framför vilken han står där vattnet kommer ifrån. Så nej, man blir inte så imponerad. Trots det finns det ett helt museum tillägnat denna lilla man med alla hans kläder. Normalt sett är han nämligen naken men organisationer och diverse intressegrupper kan få tillstånd att klä ut honom under en dag eller så vilket innebär att det är oftare att han har på sig någon lite smårolig klädsel än att det är födelsekostymen som gäller. Till exempel firar också Manneken Pis Sveriges nationaldag och brukar ses i nationaldräkten på 6 juni och kissa öl istället för vatten. Och alla hans outfits sparas alltså i ett museum. Oavsett vad så är det ju faktiskt så att man inte kan missa att svänga förbi denna lilla ikon och eftersom det ligger väldigt nära en av de faktiska sevärdheterna i Bryssel så är det inte en alltför stor uppoffring. För bara några hundra meter från statyn så stoltserar ett av Europas mest kända torg, nämligen Grand Place. Jag måste erkänna att trots att jag bott här i knappa tre år så kan jag inte låta bli att bli lite stolt varje gång jag får visa upp torget för någon som aldrig varit där tidigare. Själva torget i sig är rejält stort och husen runtomkring är fantastiskt fina traditionella belgiska hus. Man använder också torget till lite olika aktiviteter beroende på när på året det är. Till exempel så täcks torget vartannat år av en matta med blommor vilket verkligen är något att uppleva. På sensommaren anordnas även en ölfestival på torget som är väldigt trevlig om man undviker de mest populära tiderna.

   

  Genval

   

  När vi ändå är inne på öl så måste ju Belgiens mat och dryckeskultur nämnas. För belgisk öl har ju faktiskt tagit sig in på UNESCO:s världsarvslista så detta är något som är väl värt att upplevas. Det finns verkligen en öltradition i det här landet och även för de som inte tycker det är speciellt gott med vanlig öl så finns det både fruktöl men även sur öl som faller vissa mer i smaken. Ett litet varningens finger dock för att de är betydligt starkare här än vad som är fallet i Sverige eller i andra länder generellt sett så om man är törstig rekommenderas ett glas vatten vid sida av. Delirium är nog det ölställe som är absolut mest känt där de påstår sig ha mer än 2000 olika ölsorter så man har gott om valmöjligheter. Det må vara en riktig turistfälla på många sätt med priser som definitivt är högre än medel i Bryssel men som svensk är det fortfarande förhållandevis billigt och det är faktiskt ett trevligt ställe dit Brysselbor går hyfsat ofta. Och på samma lilla återvändsgränd hittar man även Manneken Pis kvinnliga motsvarighet. För längst in i gränden så finns det en staty av en liten flicka som sitter och kissar bakom ett staket. Allt i jämlikställdhetens tecken!

  Förutom att prova öl så finns det även andra belgiska specialiteter som man måste prova. Det mest kända är belgiska pommes frites, choklad och våfflor. Pommes frites har man de mest kända på Place Jourdan eller Flagey där det står vagnar respektive ett litet hus på torgen där de både dubbel- och trippelfriterar. Inget för den som går på en diet alltså. Toppa med en samuraj- eller maffiasås för den ultimata upplevelsen om man som mig, gillar såser med lite sting i. Eller om man vill hålla sig till belgisk tradition så är det majonnäs och bara majonnäs som gäller. Chokladen hittar man i princip i alla gathörn från olika producenter där de mest kända är Godiva, Neuhaus och Leonidas. Men jag vill slå ett litet slag för Galler som är mer prisvärd men fantastiskt god. Om man vill ha lite finare choklad så brukar jag gå förbi Mary som gör det väldigt bra. Ett annat tips om man är som mig och jagar bästa pris, är att åka ut till producenternas outlets. Jag försatte mig själv i en kombinerad sockerchock och matkoma efter gratis provsmakning i en av deras butiker när jag handlade på mig choklad inför resan hem för jul. Och så till sist av de belgiska kulinära sevärdheterna; våfflor! Mitt tips här är omöjligt att slå; den absolut bästa våffelupplevelsen är att köpa våfflan från en våffelbil som står utplacerade lite överallt i centrala Bryssel, inte ha någon som helst topping för det är sockerklumpar i våfflan som karmeliseras, och sen sätta sig på en bänk och bara njuta. Väl spenderade 2 euro! Det finns såklart en massa annan belgisk mat och dryck som är väl värd att prova med dessa fyra kan man bara inte lämna Bryssel utan att ha upplevt!

  Boitsfort

   

  För att komma tillbaka lite till sevärdheter och inte det man måste prova att äta eller dricka så är mina sista tips något väderberoende. Det första är att uppleva Bryssel parker. Jag vet att jag redan nämnt det men jag tänker fortsätta tjata om det. Om det är fint väder på helgen så flyttar bokstavligen hela Bryssel ut i de diverse parker som finns här och tar med sig hund, familj, vänner, picknick och så vidare till sin favoritpark. Riktigt, riktigt härlig stämning, ofta någon som sitter och spelar lite gitarr, hundar som springer omkring lösa, folk som spelar fotboll osv. Helt enkelt himla gemytligt. En park som det tog mig en liten stund att upptäcka är i anslutning till det kloster som ligger bredvid torget Flagey. Den här parken är nästan mer som en trädgård men som är öppen för allmänheten och som ofta inte är lika trång som många av de andra parkerna. Abbaye de la cambre heter klostret, kom ihåg var ni läste det först! Under förmiddagarna på helgen så har torget Flagey också alltid en marknad så man kan plocka med sig lite tilltugg på vägen mot klostret. Det blir mitt sista tips om saker att uppleva i Bryssel, nämligen att gå på en marknad. Vissa marknader som det på Flagey är nästan uteslutande mat och är öppen på förmiddagen varje lördag och söndag. På Place du Chalelain, bjuds det på marknad varje onsdagseftermiddag men här är det mer fokus på vin än maten även om det finns ett stort utbud av frukt, grönt, ost, charkuterier och olika typer av street food som de lagar till åt en. Tips är att prova deras marrokanska pannkakor, himla goda!

  Med det sätter jag punkt för det här inlägget som ganska uppenbart skrevs när jag var lite hungrig även om jag alltid kommer att stå fast vid att en stor del av att uppleva ett annat land och stad är genom deras mat och dryck. Nu är det dags att bege sig ut i det belgiska regnet.

   

  À la prochaine mes amis, bisous!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/04/man-kan-inte-lamna-bryssel-utan-att-ha/
  EMAIL