Ett axplock av Bryssels olika områden

 • Ett axplock av Bryssels olika områden

  Det är rimligt att påstå att Bryssel innehåller många städer i en. Den tvåspråkiga belgiska huvudstaden där de officiella språken är franska och nederländska hyser även huvudkontoren för såväl EU som NATO och kallas ofta Europas huvudstad. Oavsett om du besöker eller är på väg att flytta till Bryssel så kan det vara värt att läsa på om de olika områdena och dess karaktär. På samma sätt som Paris har arrondisments så har Bryssel sina 19 communes. Varje commun är representerad av regeringstjänstemän, vilka expats och övriga boende har som första kontakt för lokala policys och civila frågeställningar. Detta inkluderar bland annat registrering av en expats flytt, körkort och frågor som rör arbetstillstånd. Man kan med enkelhet röra sig mellan de centrala turistområdena, de trendiga gatorna och de mer familjeorienterade villaområdena.  Oavsett om du vill bo bland stadens puls eller i ett lugnare familjeområde finns det något för dig. Här kommer några av de områden som jag känner till i Bryssel.

  Ixelles

  Direkt söder om Bryssels center ligger Ixelles, en klar favorit bland expats som jobbar åt något av de många internationella bolagen i Bryssel. Området sträcker sig om båda sidorna av parad- och shoppinggatan Avenue Louise upp till det fantastiska skogsområdet Bois de la Cambre där man kan cykla runt bland de små dammarna och välansade gräsmattorna. Ixelles har förhållandevis bra förbindelser för att ta sig runt till övriga områden i Bryssel. Den lite lugnare och fina delen av Ixelles är Brugmann, där townhousen radar upp sig tillsammans med de fina bilarna. Vill man bo i Bryssels hipsterdel som kväll efter kväll lockar hundratals av människor till baren och institutionen Café Belga, så bör man bosätta sig i Flagey i Ixelles. Om man föredrar att ligga i mittenfilen mellan hipster och de riktiga fina delarna samtidigt som man vill ha resturanger runt hörnet rekommenderas Chatelain.

  Brussels City

  Ständig rörelse nära Grand Place och turister är charmen såväl som plågan med att bo mitt i hjärtat. Resturanger och barer som ständigt är öppna finns det gott om. Din närmsta klädbutik, varse sig det är en secondhand-butik eller internationellt märke, ligger bara runt hörnet. I regel är hyresnivåerna något lägre jämfört med exempelvis Ixelles. Gatorna kring området Sablon omgärdas av antikaffärer i vackra art nouveau byggnader, små caféer och lyxiga chokladtillverkare, som Pierre Marcolini. Att bo mitt i city passar perfekt för den som jobbar downtown eller helt enkelt inte tycker om att vara ensam.

  Etterbeek

  Var bor alla människor som jobbar med EU? Öster om city center är svaret. Här finner du de två stora parkerna du Cinquentenaire och Leopold med stora grönområden utforska. Området kring Place Jourdan har en fransk flärd med sina små brasserier och bagerier. På söndagar har de även en stor marknad (dagen då de flesta butikerna är stängda i Belgien) där du kan plocka upp lokalt producerade råvaror till söndagsmiddagen.

   

  Woluwé-St-Pierre / Woluwé St-Lambert

  De familjevänliga Woluwés ligger bortom Etterbeek och erbjuder barnvänliga parker samt närhet till Europeiska skolan. Woluwé St-Pierre är ett något vanligare val för inflyttade då många hem har en tillhörande trädgård samt den vackra Parc de la Woulwé med över 70 hektar av skog och små sjöar. Bland annat kan man hyra en roddbåt i pittoreska Mellaerts-sjön. I Woulwé St-Lambert finner man townhouses axel mot axel längs de stora vägarna, som även kan ta dig till områdets shoppingcenter.

  Oberoende av vilket område du väljer att spendera din helg eller bosätta dig kan det vara värt att komma ihåg att det finns ett jämförelsevis stort utbud av boende i olika storleker och stil, engelska talas överallt och det är absolut att anse som en säker stad att vistas i.

   

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/04/ett-axplock-av-bryssels-olika-omraden/
  EMAIL