En destination med mer att erbjuda än musslor, våfflor och pommes frites!

 • En destination med mer att erbjuda än musslor, våfflor och pommes frites

  Belgien har en väldigt mogen matscen, i synnerhet i Antwerpen och Bryssel där nya resturanger ständigt öppnar upp. Miljontals av människor kommer varje månad till EUs administrativa huvudstad Bryssel, de flesta av jobbrelaterade skäl men även när de är på väg till Brygge, Gent eller Antwerpen. Väldigt få kommer för maten. Turister tar sig ofta direkt till området kring Grand Place vilket i sig är fullt naturligt, men som i de flesta städerna är det inte kring turiststråken de främsta restaurangerna ligger.

  Av de den dryga miljonen invånare som i Bryssel sägs det att finns ungefär 163 nationaliteter representerade, så det bör inte vara någon överraskning att det finns en väldig bredd bland stadens resturanger. Låt mig presentera mina fem favoriter som sträcker sig från färska vårrullar till koreansk fine dining.

  • Gazetta – 12 RUE DE LA LONGUE HAIE,1050 BRUXELLES

  För de dagar där man vill kliva in en lokal med carreramarmor från golv till tak, stora träbord och en varm atmosfär. Då skall du ta dig till stället med trendiga italienare som sitter och gestikulerar över ett glas cava och delar på en buffelmozarella. Detta är mitt favoritställe att gå till en helt vanlig tisdag/onsdag när jag vill liva upp min vardag. Föga förvånande är det främst pastarätter som serveras på denna italienare och kocken tillagar maten hela dagen i sitt öppna kök, där man emellanåt hör hans italienska dialekt frågades om man vill smaka några skivor salami som han fått in den dagen. Du går dit på morgonen för en kaffe och croissant, på lunchen för att äta deras dagens-pasta eller på kvällen för en tallrik antipasti innan middagen med ett glas av vin från deras fantastiskt utbud. Gazetta ligger lite gömt, på en sidogatan ett stenkast från shoppingstråket runt Place Stéphanie.  Det verkar dock inte spela någon större roll då det ständigt att fullsatt. Så Skynda er dit, Gazetta fylls upp fortare än du hinner säga ”Buongiorni”.

  • San – 19 RUE DE FLANDRES, 1000 BRUXELLES

  San Hoong Degeimbre blev snabbt ett erkänt namn i Bryssel då han har haft två resturanger med Guide Michelin stjärnor. Denna relativt nyöppnade resturangen som bär kockens eget namn kunde inte varit bättre placerad än på Rue de Flandre – kanske Bryssels främsta restauranggata. Du möts av ljusblåa soffor, träbord och ett leende av den kunniga personalen. Menyn är handskriven och varierar från dag till dag. Till middag servas fem rätter för 55 EUR, vilket är att anse som väldigt prisvärt givet den kulinariska upplevelsen som man får på SAN. De koreanska rätterna kommer alla i terrakottaskålar med unika skedar till respektive rätt. Under mitt senaste besök innehöll menyn bland annat räksoppa, laxtartar med inlagd rödlök och orangemousse till efterrätt.

  • Le perroquet – RUE WATTEEU 31, 1000 BRUXELLES

  Le Perroquet är en belgisk institution som ligger i en fantastiskt vacker judgenbyggnad i området Le Sablon. Efter att ha strossat runt bland konstgallerier, second hand-butiker samt marknader rekommenderas det att äta sin pita med varierande innehåll, tillsammans med en kall belgisk öl. Konceptet är väldigt enkelt. Det finns runt femtio olika pita-kombinationer som man väljer mellan. Dessa blir alltid serverade tillsammans med fyra olika såser, där curry är min personliga favorit. Detta är ett perfekt ställe att spontant slinka in på för ett mindre mål och en kall öl för ca 10 Euro. Det är varmt och trångt och massor av folk att titta på. För vegetarianer är detta en restaurang med många vegetariska alternativ. Om man är sugen på riktigt gott kaffe efter maten kan man på enklaste sätt korsa gatan och  gå till det trendiga Café Capitale.

  Namnlö1s

  Belga & Co – 7 RUE DU BAILLI, 1050 IXELLES

  Sedan det öppnade har detta blivit to-go stället för lördagsbrunchen för min kompiskrets, tillsammans med övriga Chatelainboende. Deras motto ’Simple Pleasures’ gör sig påmint så fort man får in sin mat. Maten serveras alltid tillsammans med drycken på en skärbräda, utan krusiduller. Till lunch serveras en dagens soppa tillsammans med tre olika smörgåsar med antingen kött, ost eller vegetarianskt pålägg. På helgerna väljer jag ofta mellan deras stora frukostpaket med olika frallor, ost och skinka, ägg, nypressad juice och kaffe för 10 euro eller deras kyckling med curry och mangochutney för 12 euro. Om man vill ha något sött till sitt kaffe efter maten har de en av de bästa glutenfria chokladkakor som jag någonsin ätit. Om vädret tillåter är deras innegård det perfekta gömstället att få stärkande solstrålar på sig samtidigt som man njuter av deras urval. Ägarna; två gamla vänner med ett gemensamt intresse för kaffe startade Belga & Co med visionen att skapa ett ställe där man känner sig välkommen, med okomplicerad mat och i synnerhet att ha det bästa kaffet i Bryssel. Om man liksom jag är ett stort fan av deras kaffe man kan få det månadens kaffe hemskickat direkt till dörren via en prenumeration. Så slå dig ned tillsammans med övriga frilansare som gjort Belga & Co till sitt andra hem, läs en National Geographic som finns i deras bibliotek och låt dig förföras.

  • Knees to Chin – 125 RUE DE LIVOURNE, 1050 BRUXELLES

  I Vietnam äter människorna vårrullar lite överallt. Min vän Roxane som äger Knees to Chin berättade att det namnet kom från positionen vietnameserna ofta har de när de äter; något nedsjunken så att hakan nästan slår i knäna. Detta är utan tvekan mitt nyttigaste restaurangtips och är en självklar favorit för take away i området. Det serveras färska vårrullar som innehåller kyckling, rökt lax, anka och som tillsammans med bland annat avokado, karameliserad paprika och mango skapar en riktig smaksensation. Ingredienserna anpassas alltid till säsong. Har du aldrig prövat glass med sesamfrön bör du göra det på Knees to Chin!

   

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/04/en-destination-med-mer-att-erbjuda-musslor-vafflor-och-pommes-frites/
  EMAIL