Vilket mobilabbonemang ska jag ha I London?

 • Bland det första man vill ha fixat när man kommer till ett nytt land, är en fungerande telefon. Utan det är allt lite krångligare. Du behöver ett UK nummer för att skriva det på ditt CV, som kontakt för att skaffa skattenummer och leta rum/lägenhet.

  Enklast möjliga och snabbaste lösningen är att se till att din telefon inte är låst i Sverige, och därför inte användbar med ett kontaktkort från ett annat land. Detta är enkelt att kolla upp med sin operatör i Sverige. Sen är det enklast att gå in på en butik, kan vara en matbutik eller en operatör här i UK och köpa ett kontantkort, så att du i alla fall har ett nummer och lite pengar på telefonen. Erbjudandena är oändliga, men jag brukar se på mitt eget behov, och det är mycket surf, 4G och minuter. Speciellt om man ska ringa runt med jobb/lägenhet/boka tider till diverse saker som ska fixas. Med en enkel sökning på internet hittar du massor av alternativ. Viktigt för mig har varit gratis surf utomlands, när jag är utomlands på jobb, semester eller i Sverige och besöker föräldrarna.

  När det gäller abbonnemang som man betalar månadsvis, är det lite klurigare än i Sverige. Här finns ju inte samma system med personnummer, utan man går efter kreditupplysning och kredit-score, hur kreditvärdig du är alltså. Här blir det lite klurigt när man är helt ny, för man har inte någon kredithistoria när man är helt ny, och kanske inte heller en permanent address på en gång.

  image1

  När de söker kredithistoria så får man ge sitt namn, legitimation och address, och dessa uppgifter används för att söka. Är man ny så flaggar man upp som dålig kredit, vilket inte behöver betyda att det är dåligt, men det finns helt enkelt ingen info. Ingen kredit = dålig kredit i det här landet. Är du helt färsk av från planet så är det troligt att det inte finns någon info om dig alls för att göra en kreditupplysning, och resultatet är… Ingen kredit.

  Jag kommer ihåg när min tvillingsyster flyttade hit för ett par år sedan, det tog ungefär 6 månader för henne att bygga upp lite kredithisatoria och få ut ett abbonnemang på en telefon med en av de största operatörerna. Det är nog tyvärr inte bättre än så, man får hålla till godo med kontantkort tills man blir beviljad att ta ut ett abbonnemang, vilket på måga sätt är ett köp på kredit.

  Viktigt att komma ihåg i detta land där man kanske flyttar lite mer än i Sverige med tillfälliga hyreskontrakt etc, är att hålla koll på att man addressändrar när man ska. Din kredithistoria är länkad till ditt namn och din address, och detta kan vara en risk för bedrägerier om du inte håller koll på var din post tar vägen och inte uppdaterar alla ändringar med bank, kreditkort, operatörer, skatteverket, ditt jobb etc.  Mitt bästa tips som jag ger till alla när de flyttar hit (detta kanske är ekonomen med kontrollbehov som talar… MEN): Köp en pärm eller en mapp där du sparar alla viktiga dokument! Ditt skattenummer, bankpapper, hyresavtal, anställningsavtal, länebesked och eventuella krediter. På detta sätt kan du enkelt gå igenom det ibland och se om det är något som behöver uppdateras, stängas ner eller kollas på. För att inte tala om när du kanske ska flytta, och behöver all denna info för att få igenom ett hyresavtal!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/03/vilket-mobilabbonemang-ska-jag-ha-london/
  EMAIL