Ta steget – flytta till London!

 • Jag var 19 när jag flyttade till London, och jämfört med många som flyttar hit själva hade jag det enkelt. Jag jobbade som Au pair i nästan ett år när jag först kom hit – och hade därför både jobb och boende fixat innan jag lämnade Arlanda.

  Tiden som Au pair gav mig tid att känna på stan, besöka olika områden, jag körde bil i stan och blev bekväm med att det inte är riktigt som i Sverige, och det var helt okej för mig! Jag förväntade mig inget annat än att det skulle vara lite annorlunda och jag tror att det kan vara en sund syn när man flyttar utomlands, för när jag väl tog steget och flyttade till eget fick jag känna på London på riktigt!

  Dagen jag flyttade, körde min au pair familj mig med mina resvenskor, till en mini-mini lägenhet i norra London, zon 2, som jag skrivit kontrakt för att hyra i ett år. ”Lägenhet” är väl att ta i, det var ett rum, som studentkorridor, med kokvrå och badrum. Man kunde sitta på sängen och öppna kylskåpet samtidigt. Enda anledningen att man inte tyckte att man var instängd med klaustrofobi var att det var väldigt högt i tak och massor med förvaring som man inte såg. Sängen kunde man vika undan. Det var compact living. För det stället betalade jag nästan 10,000 KR i kallhyra… och räkningar på det! Helt galet nu när jag tänker efter, och jag bor dyrt nu också.

  När man precis flyttar hit, är rekommendationen att alltid skaffa jobb först! Boka in på hotell eller hostel i två veckor, hitta jobb, och sen börja fundera på lägenhet. Har man inte jobb innan man ska skriva hyreskontrakt är det vanligt att de kräver 6 månader hyra på en gång, plus deposition.  Kommer man själv, jobbar inom service yrket och inte tjänar så bra, är det vanligt att man hyr ett rum i kollektiv. I ett hus eller lägenhet. Mitt tips är att ha jobb först, åk runt i olika områden och känn in dem! Vad trivs du med? Norra som mig, med mycket parker, lite lugnare och mer familjer, västra lite samma som norra fast inte lika många tuber att välja på, södra där det bor många unga professionella människor, speciellt runt Clapham, eller östra som är lite mer coolt och urban. Överallt är det dyrt, det tåget får man hoppa på vart man än vill bo! Finns massor av hemsidor för att hitta lediga rum, andra människor som vill buddy upp och hyra tillsammans, eller hela lägenheter. Och ta chansen att hyra in dig i ett kollektiv! Man träffar fantastiskt mycket nya människor från hela världen, och det är oftast väldigt ku! Enkelt att testa på och bo i olika områden och olika konstellationer eller fastigheter när man är själv och hyr ett rum. Bra sätt att hitta nya kompisar om man precis flyttat hit – många är i samma sits som dig, nya och letar efter kompisar.

  image2

  Generellt när man ska skriva kontrakt för lägenhet eller rum, så krävs det 3 månaders bank-historik (så att de ser att man får lön och tillräckligt för att betala hyra), personbevis (pass, körkort), anställningsbevis och referens frågas efter ibland,  1 månad eller 6 veckors hyra i deposition + första månadens hyra (detta kan bli mycket pengar beroende på vart man flyttar in), borgenär (oftast kräver de en som bor i UK och det kan vara krångligt, men jag har haft tur att de alltid godkänt mina föräldrar i Sverige). Detta är ofta en starting point för att skriva kontrakt, oavsett om man hyr genom märklare eller privat.

  Viktigt att kolla efter när man flyttar in: standard på lägenhet, finns tvättmakin/diskmaskin, kan det finnas fuktskador/mögel någonstans (detta är tyvärr alldeles för vanligt pga fuktigt väder och överlag dåligt byggda hus i UK) vem bor man med om man bara hyr rum?, är depositionen skyddad enligt lag i något av de 3 oficiella schemen? Läs igenom kontraktet!

  Jag bor i en fin lägenhet, ca 80kvm, med 3 sovrum, vardagsrum, kök och badrum till hög standard för att vara London (vi brukar skämta och kalla det ”Svensk” standard) som jag hyr tillsammans med två svenska tjejkompisar. Högt i tak, orginalträgolv, öppen spis, gjutningar i taket men tyvärr de alltför vanliga heltäckningsmattorna i sovrum. Dessa heltäckningsmattor alltså. Fattar inte grejen.

  Kallduschen när det kommer till hyror i London är att vår lägenhet kostar i svenska kronor ungefär 22,000, och sen räkningar på det. Det får man tyvärr räkna med. Jag tycker att det är värt det, jag trivs så bra hemma! Här under har ni två bilder från vårt vardgsrum, en från förra julen, och en från kräftskivan vi håller i varje år hemma! Vi blev så många, och skulle varit ute i parken om det inte regnade, vilket det gjorde förstås, så vi fick köra långbord i vardagsrummet och sitta på golvet för vi blev så många! Överrepresenterade var icke-svenskar vilket blev väldigt kul!

  Vi hyrde hela lägenheten direkt med en privat hyresvärd för snart 3 år sedan och skriver kontrakt på 1 år åt gången, och förlänger bara för att vi triv toppen. Min erfarenhet är att hyra privat är bättre, om man har en bra hyresvärd, bättre service om det händer något, vi har haft både vattenläcka, trasig tvättmaskin, trasig trappa. Det har alltid fixats snabbt, enkelt och på ett väldigt trevligt sätt.

  IMG_1140

   

  Jag sparar just nu, och drömmen är att kunna köpa en lägenhet i området där jag bor nu, om 5 år ungefär. Summorna man behöver för att ta sig in på bostadsmarknaden här är inte nådiga, men det går om man kämpar, har lite tur, och ännu bättre, kanske någon att köpa med och splitta på två.

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/02/ta-steget-flytta-till-london/
  EMAIL