Skaffa dig ett ID -Kort / Personnummer i London!

 • Du har flyttat till London – Now what?

  En god vän till mig från Sverige flyttar i dagarna till London, och flyttar även in med oss hemma! Det ska bli riktigt kul att få hit henne, och kul för henne att flytta tillbaka till London. Hon bodde nämligen här i ett år för ungefär 6 år sedan, ett år innan jag flyttade hit. Då som au pair, samma som jag gjorde året efter, och nu efter studier på uni flyttar hon hit och ska starta karriär på riktigt. Hon är en som vågar, och då är hälften redan vunnit.

  En grej att tänka på när man flyttar till UK, är att det inte funkar helt som i Sverige. Här finns inget system med personnummer till exempel. Och man kan inte ”skriva in sig” på samma sätt som i Sverige, där man till exempel måste ”skriva ut sig” hos försäkringskassan när man flyttar utomlands i över ett år. Det finns två viktiga nummber i detta land att hålla koll på och skaffa för att vara en del av ”systemet”, och det är ett National insurance number och en NHS number.

  Det första, förkortat NI nummer, är relaterat till arbete och skatt. När man flyttar hit måste man boka tid och gå till motsvarigheten till arbetsförmedlingen, job centre, för att ansöka om ett NI nummer. Inget NI nummer, inget sätt att kunna arbeta och betala korrekt inkomstskatt i UK. Dit går man med sitt pass och bevis på hemaddress i form av till exempel en räkning. Man får sitta ner med en handledare och svara på ett par frågor, mest information om en själv, de tar en kopia på pass och address, sen är man klar. Har man rätt att arbeta i UK, vilket man som svensk just nu har utan visum krav, så får man hem sitt NI nummer på posten ett par veckor senare. Ett NI nummer gäller hela din livstid och är unikt för varje person.

  Det arbetsgivaren gör, är att de genom ditt NI nummer rapporterar in inkomst till HMRC, vilket är typ skatteverket. HMRC kollar då inkomst, och bestämmer vilken skatt man ska betala och att det dras korrekt av arbetsgivaren. Varje skatteår får man hemskickat info från HMRC om vilken skattenivå man ska ligga på, en så kallad Tax Code, och se till att spara den informationen! Kan vara bra att dubellkolla att arbetsgivaren drar rätt skatt enl information du fått av HMRC.

  image1

  Det andra nummret som är viktigt är ett NHS nummer. NHS är sjukvården i UK. Bor man här, jobbar och betalar skatt så har man rätt till sjukvård på samma sätt som man har i Sverige, och viktigt att komma ihåg, är att så fort man kvalificerar för sjukvård i UK, så har man inte rätt till annat än akutsjukvård i Sverige! Jag kan inte åka hem till Dalarna och förvänta mig att jag kan gå till vårdcentralen för icke akut läkarvård. De skulle se på en gång att jag är utskriven ur Sverige, och jag får därmed betala för min vård, eftersom jag är hemmahörande i UK och de ska stå för all sjukvård jag har rätt till som skattebetalande medborgare.

  Omvänt fungerar det i UK också, därför är det viktigt att gå till en vårdcentral nära där man bor och skriva in sig som patient för att få ett NHS nummer. Gör man inte det, och sedan måste uppsöka icke akut läkarvård, så kan man bli betalningsskyldig för den vård man får, om man inte kan bevisa att man bor och arbetar här, och därmed har rätt till gratis sjukvård. Genom ett NHS nummer får man även gå till motsvarigheten till folktandvården, som enligt min erfarenhet faktiskt är riktigt bra och billigare än i Sverige.

  Jag fick en visdomstand bortopererad för ungefär två veckor sedan, väldigt smidig och snabb process. Efter remiss till tandoperation hos min tandläkare tog det ungefär 1,5 vecka och så fick jag komma dit för att ta bort den. Nu är ju operation för visdomstand inte superkul någonstans, men det kan kännas skönt att veta att det finns fantastisk hjälp att få som både är enkelt, snabbt och inte kostar skjortan.

  För mig när jag flyttade var den största oron att allting skulle vara så krångligt, det skulle inte fungera som i Sverige och någonstans skulle man springa på problem som inte skulle gå att lösa lika enkelt som om man bodde i Sverige. Jag har faktiskt gång på gång fått motsatsen bevisat. Allt går, och har man bara koll på sina nummer, ett personbevis som körkort eller pass och en hemadress så löser sig det mesta. Systemet ser annorlunda ut här, men det fungerar för det mesta rätt bra, och inte alls långt ifrån hur det fungerar i Sverige. Det kan vara en trygghet att veta det.

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/02/skaffa-dig-ett-id-kort-personnummer-london/
  EMAIL