Mikael, hyresvärd hos Renthia, berättar om sitt liv som Expat i Kenya!

 • Hej Mikeal Lindqvist!

  Vem är du?
  Jag heter Mikael Lindqvist och är en dataprogrammerare, eller som det ofta kallas, datanörd. Jag jobbade tidigare som konsult i Stockholm. Nu jobbar jag som programmeringslärare i Kibera, Nairobi, Kenya.
  Vart och varför flyttade du utomlands?
  Jag hittade organisationen Tunapanda (http://www.tunapanda.org) i mitt Facebookflöde för ungefär två och ett halvt år sedan. Organisationen driver en skola för programmering, desing och entreprenörskap i Kibera, som är ett slumoråde i Nairobi. Jag åkte hit i två veckor och ledde en kurs i spelprogrammering. Ett år senare bestämde jag mig för att flytta hit, och jag har bott här i drygt ett år nu.

  renthia-micke-3
  Bild: Medlemmar ur mitt band “Hatare Sound” där jag spelar saxofon på fritiden.

  Varför valde du att ta hjälp utav Renthia?
  Innan jag använde mig av Renthia hyrde jag ut min lägenhet genom Blocket. Det var inte något problem att hitta hyresgäster, men det krävdes kontinuerligt en del engagemang i form av kommunikation från mig för att allt skulle fungera smidigt. Tack vare Renthia slipper jag tänka på det, och allt fungerar smidigt utan att jag behöver vara inblandad.
  Hur trivs du utomlands?
  Jag trivs väldigt bra med mitt liv i Kenya. Det har gett mig möjlighet att tala inför 4,000 gymnasieelever för att inspirera dem att lära sig mer om teknologi, att vara med i en TV-soffa i ett morgonprogram och att stå på scen med min saxofon tillsammans med ett reggaeband. Allt detta är upplevelser jag aldrig trodde jag skulle få vara med om i livet.
  Vad är den största skillnaden mellan Sverige och ditt land?
  I Kenya så är livsstilen lite mer “poli poli” än i Sverige. Det är Swahili och betyder långsamt, lungt. “Kravlöst” kanske man skulle säga på Svenska. Jag trivs bra med den stilen, men det innebär samtidigt att vissa saker jag tar för givna inte fungerar lika bra som i Sverige, som till exempel Internet, elektricitet och vattenförsörjning. Här finns dock en otrolig entreprenörsanda, och det finns lösningar på alla sådana problem. Speciellt går allt att lösa om man kan betala för det, och det kan man, om man hyr ut sin lägenhet genom Renthia!

  renthia-micke-1
  Gatubilder från Kibera, tagna av Brian Storyteller, http://www.kiberastories.com/
   


  P.S.
  Vi är intresserade av volontärer på Tunapanda. Om du arbetar med programmering, design eller entreprenörskap och vill komma till Kibera någon eller några vecka, tveka inte att kontakta oss! Oförglömliga upplevelser utlovas!
  Banner bild: Jag är på TV och berättar om vårt e-learning system, Swag.
   
  Hälsningar,
  Mikael


 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/02/mikeal-hyresvard-hos-renthia-berattar-om-sitt-liv-utomlands/
  EMAIL