Hitta rätt skola till barnen i London!

 • Det finns två slags skolor här i London. Privata skolor som vanligtvis kallas för independent eller public schools. Dessa skolor måste man betala för och det är inte alls ovanligt att betala 15000-20000 GBP per år. Det andra alternativet är att gå i statlig skola som är gratis förutom skoluniform och lunch. Man skickar antigen med ett lunchpaket till skolan eller så kan man betala för mat. Det finns ett tredje alternativ och det är svenska skolan som ligger i Barnes. Man måste betala även för den här skolan, men det kan vara värt att höra med sin kommun innan man beger sig iväg till London om det finns någon möjlighet att ta med sig skolpengen. Det beror ju självklart på kommun, hur länge man ska vara utanför Sverige och om man är tvungen att skriva ut sig. Man kan även läsa kompletterade svenska vid Svenska Skolan om man vill sätta barnen i engelsk skola men vill att de även ska behålla svenskan. Det finns även andra ’helg-skolor’ runt om i London där barn kan lära sig svenska. Man kan läsa mer om svenska skolan här.

  Vi är utskrivna och mina barn går i statlig skola. De börjar skolan redan det år man fyller fem år och mina pojkar går i Year  1 och Year 3. Min yngsta pojke går för tillfället på nursery och tre- och fyra-åringar får 15 timmar gratis per vecka. Han kommer att börja Reception i höst och det är den första klassen man går i. En typisk dag för oss innebär att vi tar cykeln till skolan. Något som också ses som lite konstigt då vi är väldigt svenska och använder cykelhjälm. Det är inte alls ovanligt att se en sex-åring utan hjälm vingla fram på cykel i London-trafiken så vi är ’the odd ones out’.

  Det är full fart redan från start och skoldagen är mellan 8.55 till 15.30 och året är uppdelat på tre terminer. Man har en veckas lov varje termin plus två veckors jullov, två veckors påsklov samt sex veckors sommarlov. Barnen lär sig läsa och räkna redan i Reception. Det ska nog egentligen motsvara sex-års verksamhet i Sverige, men det är obligatoriskt och det är mycket större inriktning på det akademiska. Visst leker de en hel del också, men barnen testas redan från början. I slutet av året så får man hem en lång rapport där man kan se om barnet i fråga har uppnått målen i deras årskurs.

   

  cwgk-u9phoo-josh-applegate

  Skolan är även mycket striktare här än i Sverige. Om någon uppför sig illa så är det inte alls ovanligt att de får en ’time out’ eller att de blir skickade till rektorn. Om läxan inte lämnas in i tid så blir det kvarsittning för min pojke som går i Year 3. När de börjar Year 3, så går de från Infant School (Reception-Year 2) till Junior School (Year 3 – Year 6) och då förväntas barnen göra betydligt mer själva, såsom att ansvara för läxan. I Sverige så börjar man ju skolan vid den här åldern och då ofta halv-dagar så i början så kändes det lite konstigt att de fick så mycket ansvar, men man vänjer sig snabbt! Dessutom så glömmer han inte att göra läxan J. Efter skolan så är det läxor eller afterschool clubs som gäller. Det är väldigt vanligt att barnen till exempel spelar fotboll med skolan istället för en klubb när de är små.

  I januari skickar man in sin skolansökan till sin council (kommun). En del skolor är väldigt populära och det finns inte alls så många platser som ansökande. Kommunerna brukar använda sig av ett system där barn med syskon har förtur och därefter så går man efter avstånd till skolan. Om man flyttar till London mitt i terminen eller missar ansökningsdatum så måste man ringa till kommunen för att göra en sen ansökan och då är det restplatser som gäller. Det finns en del skolor med religionsinriktning och då måste man ofta kunna bevisa att man tillhör den religionen. Till exempel så kan man behöva ett intyg från den kyrkan man går i för att kunna skicka in en ansökan.

  Skolorna inspekteras regelbundet och får då en poäng. Det bästa betyget är 1 och de skolorna kallas för outstanding. 2 är good och 3 requires improvement. Om en skola får en 4 så är det risk att de måste stängas. Mina pojkar går i en skola som klassificeras som Good och jag har inte haft något att klaga på än så länge förutom de stora klasserna. Båda mina pojkar går i klasser med 32 stycken elever. De har oftast en lärare och en lärarassistent för de yngre.

  När man har gått ut Year 6 så måste man ansöka till Senior School. Det är åter igen dags att skicka in en ansökan och om man kommer in beror på en rad olika faktorer. En del av skolorna är ’selective’ och då måste man bevisa varför man ska få studera där genom att till exempel ha bra rapporter och fått ett bra resultat på 11+. 11+ är ett test som elever i Year 6 kan välja att ta för att komma in på en mer akademisk skola, som kallas Grammar School. De privata skolorna har även de antagningsprov och många skolor väljer enbart de elever med väldigt bra resultat.

  När man går i Year 11 (16 år) så skriver man GCSE-prov. Det motsvarar högstadiet i Sverige och många företag kräver att man har minst C i både matematik och engelska för att kunna söka jobbet. Sixth Form eller college som motsvarar det svenska gymnasiet är bara över två år. Man väljer 3-4 ämnen som man fördjupar sig i och istället för regelbundna test så har man flera slutprov i slutet av Year 13. Det är inte lärarna som sätter betyg utan allt hänger på proven i slutet av studietiden. Det är inte alls lika vanligt att alla har A-levels in England som ett slutbetyg från gymnasiet i Sverige. En del väljer att börja jobba direkt efter att de fått sina GCSEs. Det går att läsa upp sina ämnen om man inte har A-levels, men jag har fått för mig att det inte är alls lika vanligt som till exempel Komvux i Sverige. De flesta som väljer att studera vidare vid universitetet tar max ett gap-year och därefter är det tre år som gäller. Många är klara med sina universitetsstudier redan det år de fyller 21 år.

   

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/02/hitta-ratt-skola-till-barnen-london/
  EMAIL