Emilia - Renthias Londonsvensk med stenkoll på stadens guldkorn!

 • Mitt London

  Mitt bästa London ligger i en bakficka i norr, mellan zon 2 och 3. Crouch End heter stället och är perfekt beläget bland några av mina favoritplatser i London. Highgate, Alexandra palace och Muswell hill. Överraskande för de som inte bor här kanske, så är det faktiskt väldigt grönt och skönt – omringad av parker i norra London. Lite av en blank spot på kartan här uppe, med närmaste stationen i Finsbury park, två stop från Kings cross och mindre än 15 minuter in till Oxford Circus. Ett litet torg med ett klocktorn, kvarteret fullsmockat med cafeer, bagerier, mysiga pubar och farmers markets på helgerna. Det är mitt bästa ställe, och här bor jag, och har bott i flera år, i en fyrarummare tillsammans med just nu en, och snart två tjejkompisar från Sverige. Och en katt, min katt Jasper.

  image3

   

  Emilia heter jag, nyss fyllt 25 och jag flyttade till London direkt efter gymnasiet, 19 år gammal från Dalarna. Snart varit här i 6 år – och jag har inga planer på att flytta någon annanstans, det här är mitt hem.

  Jag är redovisningsekonom, och det kanske inte låter superspännande för alla! Och nää, det är det väl inte alltid heller, men jag tycker att det är kul. Framförallt är det en ren slump att jag hamnat på den banan. Mer om det senare. Jag flyttade hit som Au pair sommaren 2011, bodde hos en fantastisk familj, träffade fina människor som jag fortfarande kallar vänner, och efter ett år var jag helt enkelt inte klar med London. Alls. Jag är fortfarande inte klar, jag är helt fast.

  Resan efter au pair har varit upp och ner, jag flyttade till världens minsta lägenhet, svindyr på typ 15 kvadrat, började jobba som receptionist och lite som ekonom, pluggade internationella relationer, politik och ekonomi på universitetet samtidigt som jag jobbade. Hoppade jobb, bytte universitet, rörde mig in i tech industrin, jobbade med organisation och support, innan jag tog klivet helt och började jobba som ekonom, inom ett svenskt tech företag. Pluggade ekonomi på gymnasiet och uni, har tydligen lite av en talang för det här med finansiell redovisning och kom in på det. Från botten och uppåt helt enkelt! Pluggade till redovisningsekonom, och 6 år senare sitter jag här! Som management accountant på en digital byrå, fortfarande inom tech – och jag älskar det! Lilla, snabba versionen om hur jag hamnat där jag hamnat. Massa hårt arbete, och mycket kul på vägen.

  Mitt liv i London förutom jobb och det vanliga handla mjölk och tvätta strumpor precis som alla andra måste göra oavsett var man bor, så har jag ett ganska socialt liv. Vänner som jag haft från universitetstiden, tvillingsyrran som också flyttade hit för ett par år sedan, svenska vänner, engelska vänner, nya och gamla och en amerikan till pojkvän. Kulturkrockarna är oändliga när man är en svensk ung tjej med skinn på näsan i det här landet, som ibland kan kännas ganska bakåtvänt och traditionellt, blandat med världsmetropol. Som att gå på lina, i det sociala spelet ibland.

  IMG_0982

  Måndag till Fredag har jag ett ganska vanligt liv, jag pendlar flera timmar i veckan till jobbet, ändå är det bara ett byte på tunnelbanan (detta älskar jag inte med London), tränar, lyssnar på podcast, kollar på svt play, träffar vänner för en drink efter jobbet eller middag om det finns tid. Helgen är något helt annat, och då älskar jag verkligen London. Mina kollegor brukar skämtsamt säga att om man ska till ett område i stan, fråga Emilia vart man ska äta eller dricka, för hon har alltid svar på frågan, och det kanske är lite sant! Hur dött är det inte att säga att man är en foodie, men jag är en.

  Brunch kör vi på varje helg, gärna båda dagarna. Olika ställen, nya eller stammis ställen runt hörnet, olika områden, stämning och inredning, med massor av vänner eller bara jag och killen. Går på museer, gallerier, besöka och äta oss igenom en matmarknad, bara sitter och dricker kaffe, promenerar i parkerna, genom stan, besöker svenskt bageri och får kanelbulle-fix, går på bio och tjafsar om vilken av alla hundratals biografer vi ska åka till, spontant se standup, en konsert eller gå till puben. Bara att knyta på sig gympadojorna och ta sig ut! Käkar gärna mat från hela världen, på någon kvarterskrog i gott sällskap. Inte alltid lätt att dra ihop vänner som bor över hela stan, men vi försöker så gott och ofta vi kan!

  Kul att vi är igång, och välkommen till mitt liv i London!

  image1

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/02/emilia-renthias-londonsvensk-med-stenkoll-pa-stadens-guldkorn/
  EMAIL