Andra hand i första hand! Renthia säger sitt i Fastighethetstidningen

 • På grund av bostadsbrist och liberalare regler vid uthyrning har andrahandsboende allt mer blivit en del av den ordinarie bostadsmarknaden. Varje år hyrs lika många lägenheter ut i andra hand som i första hand och hyrorna ligger nu på marknadsnivå.

  170118_4_0142_web

   

  ”12 000 kronor för en etta är väl ok”

  Klockan är halv sex på kvällen på Kungsholmen i centrala Stockholm. Fem personer har visat intresse för att se lägenheten. Två dyker upp i tid till visningen.

  Det är Manoj Kumar som är från Indien och arbetar inom it i Sverige sen fyra år. Han har bott i en lägenhet i Solna som hans tidigare arbetsgivare försett honom med. Nu är han på en ny arbetsplats och måste hitta ett annat boende. Han har sin fru Gayathri med sig, de är nygifta och hon har bara varit två dagar i Sverige.

  – Det är svårare att hitta boende här än i vår hemstad Bangalore, konstaterar Manoj.

  Lägenheten är på 31 kvadratmeter, det finns ett badrum och ett litet pentryliknande kök. Det enda möblemanget förutom några lampor är en säng som står i mitten av rummet.

  – De som vill hyra en längre tid vill oftast ha lägenheten rätt tom, hyr man kort är det bra om möbler finns, säger Sara Sundstedt som är så kallad visningsassistent på Renthia.

  Hon visar runt och berättar om omgivningarna. Några avtal eller förhandlingar förs inte. Det får personalen på kontoret sköta.

  Hyran 12 000 kronor i månaden är rätt ok tycker paret från Indien. Internet och el ingår i priset. Marknadsvärdet på lägenheten är runt 2,8 miljoner och hyran är


  i nivå med det man kan ta ut enligt lagen. Kvinnan som hyr ut sin lägenhet är tjänstledig och har flyttat till Göteborg. Hon tycker det är smidigt att Renthia sköter allt det praktiska.

  Renthia-Jeppsson-6

  Nikuu Westberg, den andra spekulanten på plats, letar akut efter boenden efter att hon separerat.

  – Helst skulle jag vilja köpa en egen lägenhet men har inte råd, kanske att jag kan få lån genom att min pappa belånar sin villa.

  Lägenheten på Kungsholmen är den femte hon kikat på.

  Två veckor senare är lägenheten uthyrd, hyran prutades ner till 11 000 kronor i månaden och det blev det indiska paret från Bangalore som flyttar in.

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/02/andra-hand-forsta-hand-renthia-ar-sager-sitt-fastighetstidningen/
  EMAIL