Allt om London! Följ Jessicas tips och rekommendationer hos oss på Renthia.

 • Mitt liv i London

  För 15 år sen bestämde jag mig för att åka som utbytesstudent till England. Jag hade precis fyllt 20 år och hade aldrig gjort något liknande. Jag hamnade i Brighton och har sen dess aldrig riktigt lämnat England. Jag bodde som inneboende hos en dam i 50-årsåldern som gillade att dricka vin, körde taxi, alltid gick med skor inne och hade en affär med en gift man. Dessutom hade hon som så många andra britter väldigt kallt inne! Värmen brukade ligga på 16 grader så jag satt oftast under mitt täcke med dubbla tröjor när jag pluggade hemma. En minst sagt annorlunda upplevelse mot en studentkorridor i Uppsala. Hon var väldigt öppen och hjälpsam och för mig var det väldigt bra att bo som inneboende precis när jag flyttade till England.

  Jag läste engelska genom Göteborgs universitet (jag kan verkligen rekommendera den kursen) och de föreslog att vi skaffade ett jobb vid sidan om studierna för att förbättra vår engelska. Jag gick runt och lämnade ut mitt CV på pubar, restauranger och caféer och fick napp på en ’local pub’. Det var en liten pub med i stort sett samma klientel varje kväll. Trots att jag inte kunde tappa upp en öl, öppna en vinflaska eller hade en aning om vad ’On the Rocks’ betydde så var det bästa jag kunde ha gjort med min tid i Brighton. Jag lärde mig engelska, fick brittiska vänner som jag fortfarande har kontakt med, lärde mig väldigt mycket om brittisk kultur och hade så otroligt roligt varje kväll när jag jobbade. Till sommaren var det dock dags att åka tillbaka igen då jag ville avklara mina studier i Sverige, men jag fortsatte att åka dit för att sommarjobba varje år och hösten 2004 träffade jag min man på en resa till Brighton.

  bpr3lodhmk0-arkadiusz-radek

  Jag bestämde mig lite impulsivt för att flytta dit och vi bodde där i några år innan vi flyttade västerut till en liten håla utanför Bath. Jag är inte den som tycker om att sitta stilla och inte göra någonting så efter vi hade gift oss och fått barn föreslog jag att han skulle söka jobb utomlands. Vem vill inte spendera sin föräldraledighet på en strand i ett tropiskt land?! Sagt och gjort så flyttade vi till Brunei där vi stannade några år och därefter så spenderade vi även ett par år i Sverige. Tyvärr så trivdes jag verkligen inte i Sverige efter att ha bott utomlands större delen av mitt vuxna liv, så vi bestämde oss för att flytta tillbaka till England igen. Däremellan så hade vi hunnit med att få tre pojkar som idag är åtta, sex och fyra år.

  Min ex-mans pappa hade en lägenhet som stod ledig i Acton som ligger i västra London. Jag kan ärligt säga att jag alltid har undvikit London och ville inte alls flytta hit. Nu är det ju så att boende är väldigt dyrt i London så en gratis lägenhet lockade ju självklart. Vi bestämde oss för att testa på livet i London och jag har faktiskt aldrig velat flytta härifrån. Det finns så otroligt mycket att göra här och det är väldigt lätt att lära känna nya människor här och även mycket lättare att få ett jobb om man inte är så kinkig och räknar med att lönen kanske inte är den bästa i början. Det är inte alls ovanligt att jobba sig upp i det här landet och allt är inte kört bara för att man inte har en riktig utbildning i bagaget. Om man nu har en kandidat och lite arbetslivserfarenhet så kan man tjäna en hel och det är väldigt lätt att klättra upp för karriärstegen. Jag har jobbat på café, pub, call centre och som försäkringsanalytiker här i England. Efter att jag fick barn var jag mammaledig rätt länge och nu är jag egenföretagare och jobbar med PR för ett stort internationella företag. Jag kan sköta det mesta hemifrån, men åker ibland in till kontoret som ligger mitt inne i London.

  Efter en skilsmässa och ett par flyttar så bor jag nu i Harrow tillsammans med mina pojkar och en ny partner. Det är en förort i västra London i zon 4/5, men det är väldigt lätt att ta sig in till centrala London. Jag har en tågstation inom gångavstånd och det tar ca 15 minuter att ta sig in till centrala London. Central Line och Piccadilly ligger även inom tio minuters promenad och man kommer in till Oxford Street på 28 minuter. Vi bor som typiska Londonbor, alltså i en alldeles för liten lägenhet. Boende är väldigt dyrt här och mina pengar räckte till att köpa en liten lägenhet med två sovrum och en egen liten gräsplätt. Vi bor alltså fem personer i en lägenhet på ca 55 kvm. Det är väldigt vanligt att hyra lägenhet här annars och kommer man hit ensam så hyr man ofta bara ett rum och bor i kollektiv.

  qlyqb7b9vog-pineapples

  Trots att min ex-man är brittisk så har vi en väldigt svensk uppdelning och vi har barnen halva tiden var. Det här tittas ibland på som lite konstigt då mamman oftast har barnen i veckorna och pappan har varannan helg efter en separation här i England. Halva min tid spenderas alltså tillsammans med barnen och resten av tiden så försöker jag jobba ikapp allt som jag inte hann med när de var här. Jag försöker även hinna med att träna och träffa vänner som jag har lärt känna via Londonsvenskar och Svenska Kyrkan. Det är två mötesplatser som är väldigt viktiga för svenskar. På Londonsvenskar kan man annonsera om lite allt möjligt och jag satte ut en kontaktannons där skrev att jag ville träffa nya vänner. Jag hade en hel del kompisdejter och håller fortfarande kontakten med ett par stycken som jag träffade därigenom. Svenska kyrkan anordnar plus 28-kvällar, och förra året så var det bland annat vinprovning, barrunda, författarkvällar med mera. Dessutom så anordnar de julmarknad, visar melodifestivalen och förra året så arrangerade de en väldigt lyckad vårbal.

  Jag försöker även hinna med att turista en del och gå på teater och musikaler. Att åka in till centrala London är som att åka på semester över dagen. Tusentals människor samlas i West End varje kväll och jag kan turista i några timmar för att vara hemma mindre än en timme senare. Dessutom så har tunnelbanan börjat gå nattetid hela vägen ut till mig, så vill jag stanna ute länge så kan jag det. Går inte tunnelbanan så tar jag ofta en Uber hem eftersom det är rätt billigt. Jag brukar komma hela vägen hem för circa 25 GBP och jämför man det med vad en taxi i Sverige skulle ha kostat så är det definitivt prisvärt!

  En annan sak som jag gillar med London är att det är så otroligt lätt att åka härifrån. Jag tycker väldigt mycket om att resa och försöker att åka iväg så ofta jag kan. Jag har fem flygplatser som jag kan ta mig till utan alltför stora problem och de flesta lågprisföretag flyger till och från London. Förra året flög jag från samtliga flygplatser och bokar man i tid så kan man även ta sig till och från flygplatsen billigt. En av mina hobbys är att boka lyxiga resor så billigt som möjligt J.

  London har något för alla och jag skulle rekommendera alla oavsett ålder att testa på London!

 • Share it with your friends:

  Facebook
  Facebook
  TWITTER
  Google+
  http://www.renthia.com/2017/01/foljs-jessicas-tips-och-rekommendationer-om-london/
  EMAIL